Seznam trgovin Tuttocapsule v Sloveniji
Dostava v Sloveniji
Izdelki v akciji
Seznam trgovin Tuttocapsule v Sloveniji
Dostava v Sloveniji
Izdelki v akciji
Odkrivanje umetnosti mletja kave in praženja

Da bi resnično okušali bogate, kompleksne okuse, ki jih kava ponuja, morate spoznati postopke mletja in praženja kave.

V tem članku bomo raziskali zapletenosti mletja kave in metod praženja za različne priprave kave, od močne turške kave do prefinjenosti espressa in osvežujoče preprostosti Cold Brew-a.

 

Mletja Kave

Mleta kava - drobno zmleta kavna zrna, so osnova vsake skodelice kave. Velikost mletja kave bistveno vpliva na okus, moč in način priprave kave.

Različne velikosti mletja:

 • Grobo Mletje: Groba tekstura popolna za metode priprave kave kot je uporaba French press ali Cold Brew (hladni pripravek), kjer je v postopek priprave kave vključen daljši čas namakanja.
 • Srednje Mletje: Srednje mletje dosega ravnotežje med ekstrakcijo in časom priprave.
 • Fine Mletje: Espresso kavni aparati in Kafetiera zahtevajo fino mletje. Pretakanje vode v teh metodah zahteva fino teksturo, da bi lahko dosegli želeno intenzivnosti.
 • Ekstra-fino Mletje: Ljubitelji turške kave cenijo ekstra-fino mletje, tekstura kave je skoraj ista kot jo ima sladkor v prahu. Tako mletje je ključno za koncentrirano in gosto turško kavo.

 

Čarobnost praženja: Srce kave

Pot od zelenih, ne praženih kavnih zrn do aromatičnih, okusnih zrn rjavih odtenkov predstavlja čarobno transformacijo.

Obstajajo trije običajni nivoji praženja:

 • Svetlo Praženje: Pri svetlem praženju zrna ohranijo več svojih prvotnih značilnosti. Živahno kislino in različne okuse, kar je priljubljeno med poznavalci specialnih kav.
 • Srednje Praženje: Ravnotežje med okusom in telesom, zrna s srednjim praženjem imajo nekoliko temnejšo barvo. Ohranjajo nekaj kisline in dodajajo oreščkaste in karamelizirane note.
 • Temno Praženje: Temna praženja, kot so praženja za espresso, zrna imajo oljnato površje in prinašajo globoke, dimaste okuse. Pogosto so manj kisli in polni arome.

 

Priprave kave: možnosti

Zdaj pa raziščimo, kako mletje kave in nivoji praženja vplivajo na različne metode priprave kave:

 • Turška Kava: Za pristno izkušnjo turške kave potrebujete ekstra-fino mletje. Fino mletje ustvari gosto in intenzivno kavo, ki se tradicionalno postreže v majhnih skodelicah.
 • Kafetiera: Za ta italijanski klasičen napitek je nujno srednje do srednje-fino mletje kavnih zrn. Pritisk pare iz Kafetiere izvleče bogato, koncentrirano kavo, pogosto primerljivo s espressom.
 • Espresso: Espresso zahteva fino mletje in natančen čas pretoka vode skozi kavo. Rezultat je koncentrirana kava z nekoliko kreme, kar je značilno za popolno pripravljen espresso.
 • Cold Brew (Hladni Pripravek): Grubo mletje je najboljša izbira pri pripravi Cold Brewa. Namakanje kave v vodi 12 do 24 ur rezultira z gladko, nizko kislinsko in koncentrirano kavo, ki je odlična, ko jo postrežemo z ledom.

 

Uživajte v vašem kavnem obredu

V naši spletni trgovini Tuttocapsule.si ali v naših trgovinah v BTC-ju, Rudniku, Mariboru in Kopru lahko najdete skrbno izbrane svetovne znamke kave in kavnih kapsul.

Od enojnega porekla do spretnih mešanic ponujamo izbor, ki zadovolji vsak okus in metodo priprave. Uživajte v simfoniji okusov, raziščite nivoje praženja in eksperimentirajte z velikostmi mletja. S pravim znanjem in kakovostnimi kavnimi izdelki lahko ustvarite svojo popolno skodelico, ki ni le napitek, ampak popoln trenutek poln užitka.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Spletna stran uporablja piškotke.