Seznam trgovin Tuttocapsule v Sloveniji
Dostava v Sloveniji
Izdelki v akciji
Seznam trgovin Tuttocapsule v Sloveniji
Dostava v Sloveniji
Izdelki v akciji
Odkrivanje umetnosti mletja kave in praženja

Da bi resnično okušali bogate, kompleksne okuse, ki jih kava ponuja, morate spoznati postopke mletja in praženja kave.

V tem članku bomo raziskali zapletenosti mletja kave in metod praženja za različne priprave kave, od močne turške kave do prefinjenosti espressa in osvežujoče preprostosti Cold Brew-a.

 

Mletja Kave

Mleta kava - drobno zmleta kavna zrna, so osnova vsake skodelice kave. Velikost mletja kave bistveno vpliva na okus, moč in način priprave kave.

Različne velikosti mletja:

 • Grobo Mletje: Groba tekstura popolna za metode priprave kave kot je uporaba French press ali Cold Brew (hladni pripravek), kjer je v postopek priprave kave vključen daljši čas namakanja.
 • Srednje Mletje: Srednje mletje dosega ravnotežje med ekstrakcijo in časom priprave.
 • Fine Mletje: Espresso kavni aparati in Kafetiera zahtevajo fino mletje. Pretakanje vode v teh metodah zahteva fino teksturo, da bi lahko dosegli želeno intenzivnosti.
 • Ekstra-fino Mletje: Ljubitelji turške kave cenijo ekstra-fino mletje, tekstura kave je skoraj ista kot jo ima sladkor v prahu. Tako mletje je ključno za koncentrirano in gosto turško kavo.

 

Čarobnost praženja: Srce kave

Pot od zelenih, ne praženih kavnih zrn do aromatičnih, okusnih zrn rjavih odtenkov predstavlja čarobno transformacijo.

Obstajajo trije običajni nivoji praženja:

 • Svetlo Praženje: Pri svetlem praženju zrna ohranijo več svojih prvotnih značilnosti. Živahno kislino in različne okuse, kar je priljubljeno med poznavalci specialnih kav.
 • Srednje Praženje: Ravnotežje med okusom in telesom, zrna s srednjim praženjem imajo nekoliko temnejšo barvo. Ohranjajo nekaj kisline in dodajajo oreščkaste in karamelizirane note.
 • Temno Praženje: Temna praženja, kot so praženja za espresso, zrna imajo oljnato površje in prinašajo globoke, dimaste okuse. Pogosto so manj kisli in polni arome.

 

Priprave kave: možnosti

Zdaj pa raziščimo, kako mletje kave in nivoji praženja vplivajo na različne metode priprave kave:

 • Turška Kava: Za pristno izkušnjo turške kave potrebujete ekstra-fino mletje. Fino mletje ustvari gosto in intenzivno kavo, ki se tradicionalno postreže v majhnih skodelicah.
 • Kafetiera: Za ta italijanski klasičen napitek je nujno srednje do srednje-fino mletje kavnih zrn. Pritisk pare iz Kafetiere izvleče bogato, koncentrirano kavo, pogosto primerljivo s espressom.
 • Espresso: Espresso zahteva fino mletje in natančen čas pretoka vode skozi kavo. Rezultat je koncentrirana kava z nekoliko kreme, kar je značilno za popolno pripravljen espresso.
 • Cold Brew (Hladni Pripravek): Grubo mletje je najboljša izbira pri pripravi Cold Brewa. Namakanje kave v vodi 12 do 24 ur rezultira z gladko, nizko kislinsko in koncentrirano kavo, ki je odlična, ko jo postrežemo z ledom.

 

Uživajte v vašem kavnem obredu

V naši spletni trgovini Tuttocapsule.si ali v naših trgovinah v BTC-ju, Rudniku, Mariboru in Kopru lahko najdete skrbno izbrane svetovne znamke kave in kavnih kapsul.

Od enojnega porekla do spretnih mešanic ponujamo izbor, ki zadovolji vsak okus in metodo priprave. Uživajte v simfoniji okusov, raziščite nivoje praženja in eksperimentirajte z velikostmi mletja. S pravim znanjem in kakovostnimi kavnimi izdelki lahko ustvarite svojo popolno skodelico, ki ni le napitek, ampak popoln trenutek poln užitka.

Product added to wishlist
Product added to compare.